Aktuális cikkeink
Szolgáltatásaink
Referenciák
Regisztráció


Kávé mellé, szórakozás gyanánt...
2020.01.20. 20:52
Az interneten szanaszét végeláthatatlan sorban találhatunk értelmetlennél értelmetlenebb teszteket, kérdőíveket, amelyek 10-20-30 kérdésből azt ígérik, hogy pontosan megmondják, kik vagyunk, vagy ki a nekünk legmegfelelőbb személyiség. 

Mi több: láttunk már olyan teszteket is, hogy 5-6 kérdésből olyan messzemenő következtetéseket vonnak le, s adnak belőlük tanácsot, hogy az szinte már vérlázító. Már a feltételezés is abszurd, hogy egy ilyen összedobott kis szösszenet megfelelő minőségű lenne. Persze ezeknél nemcsak a mennyiséggel van baj, hanem a fals eredménnyel is, s magával azzal a ténnyel, hogy egy-egy ilyet teljes értékű tesztnek neveznek, az általuk adott eredményt pedig megkérdőjelezhetetlennek. Ezek szimplán csak egyszerű kérdőívek, amelyek pont arra valók, amire: szórakozni, időt tölteni vele. S a végeredmény?  Vagy ráhibáznak, vagy sem, s általában ilyenkor ítéljük el az egyébként normális teszteket is: hogy na, ez egy baromság... pedig a kétféle kérdéssort és kiértékelést egymás mellett említeni is vétek!

Szóval a javaslatom, hogy ilyen esetben maradjunk a kérdőív elnevezésnél. Ez nem azt jelenti, persze, hogy a kérdőív ne lenne informatív, s ne jelezhetne tendenciákat! Dehogy! Jómagam is dolgozom velük, de mint mindennek, ezeknek is megvan a maga ideje és helye: amire nem való, az az, hogy megismerjük valaki személyiségét vagy viselkedését, esetleg jellemző reakcióját. Pláne nem személyes interjú és beszélgetés nélkül!

Jót szoktam mulatni az ún. Intelligencia teszteken is. Nos: ha fontosak a szellemi képességek, esetleg az intelligencia, akkor bizony arra ma a piacon nem igazán található semmilyen teszt. Amiket intelligencia tesztekként árulnak most, azok a tesztek műveltséget és lexikai tudást mérnek, esetleg egy-kettő már méri a szelekciós képességet is, de olyannal nem igazán találkoztam, amely komplex módon valódi intelligenciát mérne (természetesen nem a Binet tesztről, vagy az elfogadott pszichológiai, kereskedelemben nem kapható tesztekről beszélünk, hanem az egyedi tákolmányokról).
A neten található, általában inteloligencia tesztnek eladott mérések tulajdonképpen csak egyszerű, konvergens gondolkodást mérnek (néha találkozni egy-két divergens gondolkodást mérő kérdéssorral is), amivel csak az a baj, hogy a problémamegoldás lineáris, nehézkes módját vetíti előre, így meglehet, hogy akit egy ilyen teszt alapján értelmesnek és intelligensnek gondolunk, az akadékoskodó és agresszív lesz a mindennapokban. Ui. a kettőnek köze nincs egymáshoz. Persze, bele is trafálhatunk, de az 50% amúgy is megvan, mint esély, nem?  Bárkinek bármilyen válasz is kijöhet, ami nem feltétlen nem igaz, csak épp nem arra a kérdésre ad választ, hogy mennyire vagyunk intelligensek.

Az intelligencia nem mérhető igazán, legalábbis a közkézen forgó, interneten megoldható tesztek körében nem. Az egyénnek vagy van, vagy nincs, nem tanulható (jó, kicsit fejleszthető, nekünk is vannak már ilyen eredményeink), a viselkedésben, az együttműködésben, a problémamegoldás módjában, a konvergens és divergens gondolkodás, a kreatív átgondolás és a szelekciós képesség egyfajta egyvelegében, s az információk egyedi összerakásában nyilvánul meg.

Lássuk be: nincs az a teszt, amely ezt egyöntetűen mérni tudja. A logikai gondolkodás, amelyet annak neveznek egy-egy ilyen tesztben, maximum a matematikai logikát méri, egy-két esetben találkoztam olyannal, hogy a nyelvi logika is belekerült valamilyen mértékben. Jellemzően a bal agyfélteke működését vizslatja, s nem fordít szemernyi figyelmet sem a jobb agyféltekére, esetleg az integrációra.

Nos, véleményem szerint se közismereti tudásra, se matematikai logikára, se lexikális tudásra nincs szükség egy átlagos munkahelyen, ill. helyesbítek: a legtöbb pozíción. A szakmai ismeretek mellett az attitűd, a reakciók, a viselkedéskultúra, az érzelmek kezelése és szintje, esetleg az EQ az, ami számít, na meg az együttműködés tekintetében esetleg egy személyiségtípus még, ami jól jöhet, de azért azzal is vigyázzunk. Bezzeg a tanulékonyság fontos: hisz ettől függ, hogy mennyire fog tudni gyorsan integrálódni, s mennyire fog fejlődni az illető hosszú távon. Fafejű emberekből van épp elég. A fejlődőképesre érdemes építeni. 

Szóval az, hogy kinek mennyi maradt meg korábbi lexikális tudásából, illetve milyen a matematikai logikája, még nem garancia arra, hogy meg is fog felelni a munkahelyen. Ennél fogva : én személy szerint nem töltenék ki álintelligencia teszteket, nem vennék figyelembe 20 kérdéses személyiségtesztet, vagy 40 kérdéses önismeretit, mert abszurd, hogy a világ legalapvetőbb és legmélyebben rejtett tudását pár tucat kérdéssel fel lehessen mérni. Már, csak ha a józan paraszti eszünket vesszük elő is belátjuk, hogy ez így van. 

Summa summarum: ezek a tesztecskék szórakozásképp, egy kávé mellett elütni az időt (de irigylem azokat, akiknek van ennyi ideje) persze, kitölthetők. De ha komoly döntéselőkészítésről van szó, akkor óva intenék mindenkit attól, hogy olyan információk alapján döntsön, amely egy adott helyzetben nemcsak mellékes, de iskola- és lexikális tudás függő is - ez utóbbihoz pedig mint tudjuk, inkább fenék kell, mintsem intelligencia. 
Gondolkodó emberre van szükség, érző emberre van szükség, tanulékony emberre van szükség. Ezen kompetenciák mindegyike összetett, több elemből áll, így még a laikus számára is világos, hogy ilyen összetett dolgokat ennyire egyszerű kérdezz-felelek játékkal nem lehet mérni. 

Szóval jó szórakozást ezekhez a délutáni kávénál, de isten ments tőlük a kiválasztási folyamatban.

Darmó Magdolna

D.M.

Navigáció