Aktuális cikkeink
Szolgáltatásaink
Referenciák
Regisztráció


A motivációs levél megírása sokaknak kihívást jelentő feladat. Hogyan kezdjem el? Mi legyen a fő üzenete? Számtalan ilyen és ehhez hasonló kérdés fogalmazódhat meg bennünk, mielőtt neki kezdünk.

A következő pár tipp a motivációs levél elkészítésében ad útmutatót.

Motivációs vagy kísérőlevél? Nem mindenki számára egyértelmű a különbség a fent említett két levél típus között. A kísérőlevél, mint ahogy a nevében is benne van, kíséri a jelentkezésünket, tehát nem tartalmaz hozzá adott értéket. Ezzel szemben a motivációs levél egy fontos része a pályázatnak, ebben a dokumentumban fogalmazza meg az ember, hogy mi a motivációja a pozícióval kapcsolatban illetve miért érdemes őt választani. Érdemes külön dokumentumként küldeni.

 
Milyen hosszú legyen? Nagyon fontos, hogy a motivációs levél, rövid, tömör és lényegre törő legyen! Tartalmi részét tekintve maximum 4-5 mondat. A hosszú, többszörösen összetett mondatokból álló leveleket nagyon gyakran el sem olvassák.
 
Mit írjak bele? A motivációs levélben lehetőségünk nyílik arra, hogy kifejtsük, hogy miért szeretnénk az adott pozícióban, munkahelyen dolgozni, hogy ezáltal kiemelkedhessünk a többi jelölt közül. Emellett érdemes elmondani, hogy milyen képességekkel rendelkezünk? Érdemes a hirdetés alapján megírni és példákkal alá támasztani. A profi, lényegre törő motivációs levél, kiemeli pont azokat a dolgokat, amelyek a cég számára fontosak és meggyőző válaszokat ad a munkáltató által feltett kérdésekre
 
Érdemes sablon levelet használni? Nem! Minden levél kifejezetten az adott hirdetésre legyen megírva. Igaz, hogy több idő, azonban a munkáltatók szeretik, ha kifejezetten a pozícióra szabott levelet kapnak, ez is mutatja, hogy a jelölt motivált abban, hogy őt válasszák.
 
Kinek címezzem? Amennyiben a hirdetésben fel van tűntetve a kontakt személy neve, akkor a megszólítás neki szóljon, ha nincs konkrét személy megadva, akkor „Tisztelt Hölgyen/Uram,” legyen a címzett.

Mivel kezdjem? Bevezetésként mindenképpen érdemes leírni, hogy honnan szereztünk tudomást az állásról, valamint azt is, hogy ezzel a levéllel szeretnénk rá jelentkezni.
 
Mivel zárjam a levelet? Zárómondatként az „Amennyiben felkeltettem az érdeklődésüket, kérem lépjenek kapcsolatba velem az x.y@gmail.com email címen vagy a 06-30-xx-xx-xx-es telefonszámon.       Tisztelettel: XY”  szerepeljen.
   

 

Navigáció