Aktuális cikkeink
Szolgáltatásaink
Referenciák
Regisztráció


Ahhoz, hogy egy interjún pozitív képet tudjunk festeni magunkról, fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a különböző interjú típusokat, hiszen a munkaadók célja mindegyikkel más.

Máshogy érdemes felkészülni egy-egy interjú fajtára, nézzük, milyen verziók vannak:
 

Strukturált interjú A strukturált interjúkon előre elkészített sablon alapján teszi fel az interjúztató a kérdéseit. A célja, hogy minden jelöltről, ugyanazokat az információkat szerezze meg.


Strukturáltalan interjú Ennek a típusnak a lényege, hogy helyzetfüggő kérdéseket tesznek fel, a célja a minél szélesebb körű megismerés. Gyakoriak a szituációs kérdések a strukturálatlan interjúkon.
 
Tanácsadó, toborzó A vállalatok gyakran fejvadászok, tanácsadók segítségét veszik igénye a toborzás és kiválasztás során. Általában hiányszakmák, illetve vezetők esetében szervezik ki ezen feladatok ellátását. Az interjú célja az előszűrés, a legesélyesebb jelöltek továbbítása a megbízó számára.
 
Vállalati HR-es, személyzetis Hasonló a cél, mint a fentebb említett interjú esetén. A jelölt személyiségére kíváncsiak, hogy a szakmai interjúra már a legjobb jelöltek jussanak tovább.

Közvetlen felettes, szakmai vezető Ha az embert a közvetlen vezető interjúztatja, akkor nagy eséllyel lesznek szakmai kérdések is. Az interjú célja a jelölt megismerése mellett a szakmai tudásának feltérképezése.

Közvetlen kolléga Gyakran a jelöltet a közvetlen kolléga interjúztatja, ilyen esetben szintén előfordulhatnak személyes illetve szakmai kérdések is.

Csoportos interjú Ezt az interjú típust olyan esetekben szokták alkalmazni, amikor nagyon sok jelölt van egy-egy pozícióra vagy arra kíváncsiak, hogy a jelentkezők hogy viselkednek csoportban. A betöltendő munkakörtől függően értékelik a jelöltek viselkedését.

Stressz interjú A stressz interjú célja, hogy a jelöltet stressz helyzetbe hozza és megfigyeljék, hogy milyen módon viselkedik ilyen körülmények között. Olyan pozíciók esetében szokták alkalmazni, amikor fontos az ember stressztűrő és konfliktuskezelési képessége, mint például, ügyfélszolgálat illetve vezetői pozíciók.

Panel interjú A panel interjú során a jelölttel szemben 3-6 fő foglal helyet, ők az interjúztatók, akik még az interjú kezdete előtt megbeszélik az interjú ívét, kérdéseit, menetét, hangulatát. Jelöltként kellemetlen érzés lehet, hogy egy „bizottság” előtt kell helyt állnunk, azonban a Panel interjúnak is meg vannak a maga előnyei. A több szem többet lát elve alapján komplexebb kép alakulhat ki a jelöltről, valamint csökken a szimpátia és az ellenszenv okozta torzító hatás, hiszen nem csak egy interjúztató ítéli meg a jelöltet, ezáltal sokkal objektívebb ítélet születhet.

 

Navigáció