Aktuális cikkeink
Szolgáltatásaink
Referenciák
Regisztráció


Ahhoz, hogy valaki egy pozíciót tökéletesen be tudjon tölteni, rendelkeznie kell bizonyos ismeretekkel, tulajdonságokkal, képességekkel és készségekkel. Ezeket a készségeket és ismereteket két részre oszthatjuk: hard és soft elemekre.

Sok munkáltató ott követi el a hibát, hogy csak a hard elemeket vizsgálja, s nem fordít elegendő figyelmet egyéb kompetenciákra.

Mik is ezek a hard és soft elemek?

Hard skills

A hard elemek könnyen beazonosíthatóak és megismerhetőek, akár az önéletrajzokból is. Ilyenek többek közt:

Soft skills

A soft elemek definiálása nehezebb, hiszen a tulajdonságainktól kezdve a gondolkodási stílusunkon át az attitűdünkig minden ide tartozik. Ezek azok a kompetenciák, melyeket nem tudunk valakiről csupán az önéletrajzát olvasva.

Melyek is ezek?

 

Melyeket nézzük a kiválasztásnál?

A munkakör elemzési tapasztalatok azt mutatják, hogy általában a komplexebb feladatokat tartalmazó munkakörök esetén szélesebb az elvárt kritériumok köre, éppen ezért minél bonyolultabb egy adott munkakör, annál árnyaltabb rendszerben kell a kompetenciákat és egyéni érzékenyítő jellemzőket figyelembe vennünk.
Ehhez járul hozzá még az a tény, hogy vajon szeretnénk-e, vagy egyáltalán: lehet-e megváltozott munkaképességgel rendelkező, vagy fogyatékkal élő személyt alkalmazni az adott munkakörben, s ha igen, akkor mi az a teljesítményszint, ami elvárt/elvárható lehet az adott paraméterek figyelembe vételével.
Ebből fakadóan tehát igen nagy különbségek adódnak például egy beosztotti szintű, illetve egy vezetői szintű munkakör sikerkritérium-rendszere között, ami miatt a kiválasztási folyamat is eltérő nehézségű és komplexitású lesz
Erre vetül rá az adott cég, az adott munkakör teljességgel speciális egyedi tulajdonságsorozata, amely szinte lehetetlenné teszi, hogy általános jellegű, másokra kifejlesztett tesztekkel mérjük az adott csoportot.


Megkockáztatjuk: cégeink nagyobb hasznát vennék egy, a saját cégükre speciálisan kifejlesztett tesztsorozatnak, mint azoknak a méregdrága teszteknek, amelyek külföldi benchmark rendszer alapján próbálják megmondani, hogy itt, Magyarországon, adott, speciális és egyedi körülmények között működő egyedi cégben mi lenne az optimális és elfogadható.


A legjobb megoldás megtalálása érdekében kérje ingyenes konzultáció lehetőségét munkatársunknál:Elérhetőség:

Glück Ádám
Tel.: +36 20 285 7307
E-mail

Navigáció