Aktuális cikkeink
Szolgáltatásaink
Referenciák
Regisztráció


Kérdések válsághelyzetben
2020.04.26. 00:00
Ne csak válaszokkal operáljunk. Először a megfelelő kérdéseket kell tudnunk feltenni magunknak.

A cégvezetők körében most a legjellemzőbb az, hogy rengeteg kérdés merül fel, amely jelentősen befolyásolja a további működést, de kevés kérdésre van válasz, és az is napról napra változik. 
A járvány hosszát és gazdasági kimenetelét jelenleg nem lehet megmondani. Azt sem tudjuk, hogy a kormány milyen intézkedéseket hoz a válság csökkentése érdekében – az eddigieken túlmenően -, hiszen a járvány aktuális állapota és a gazdaság ebből következő helyzete miatt folyamatosan kell újabb és újabb gazdasági károkat csökkentő bejelentéseket tenni.
Két nagyon fontos kérdés van a cégek életében, mégpedig, hogy a piaci igények hogyan fognak változni a válság alatt, és a kilábalás folyamatában, valamint azt követően, egy már úgymond „normálisan” működő gazdaságban.
A másik nagyon fontos kérdés, hogy egy vállalkozás likviditási szempontból túl tudja-e élni a jelenlegi helyzetet, hiszen a fogyasztás korábbi szintre való vissza állása nem várható pár hónapon belül. A működőképesség megőrzése pedig megköveteli, hogy a feltétlenül szükséges munkaerőt megtartsa, az eszközállományt karban tartsa, az alapanyag ellátást biztosítsa.
Ha az eddig meghozott intézkedéseket nézzük, kérdés, hogy a cég igénybe tudja-e venni a bértámogatást, a jelenlegi formájában. Meglévő hitele, - amelynek költségeire jelenleg moratórium van – hogyan befolyásolja a későbbi gazdálkodást, tud-e újabb hitelt esetleg felvenni (pl. Növekedési Hitel Program keretében). Végig kell gondolni, hogy az adókönnyítések közül melyiket a legcélszerűbb igénybe venni az adott vállalkozásnak, stb.
Nagy kitartásra van szükségük most a cégvezetőknek, hiszen egy teljesen bizonytalan, napról napra változó helyzetben kell megőrizniük cégük működőképességét, folyamatosan alkalmazkodva a külső körülményekhez.

Somody Gerdtrúd

Navigáció